At sende manus til forlaget


Kendskab til forfattervirksomheden

Når man sender indtil et forlag, så har de en forventning om, at man har sat sig ind i faget. Når jeg taler om fag, så drejer det sig om kendskab til;

Fortællerteknik, opsætning af manus, brug af indryk, grammatik, brug af de tre prikker og eks. brugen af diverse tegn.

Der skal simpelthen opnås et kendskab til håndværket, og det er det, som ens tekst skal vise.

At sende manus ind

Første gang jeg sendte et manus af sted, havde jeg lavet huller i siderne, sat en tegning på som forside, og trukket snore igennem hullerne. Jeg synes selv, at jeg havde været yderst kreativ.

Et forlag fortalte mig så, at det virkede ret uerfarent og lettere useriøst at sætte en tegning på forsiden. Jeg fik så også at vide, at de snore, jeg havde sat igennem hullerne, absolut ikke var en god ide. En der havde arbejdet på et forlag, fortalte i et indlæg på nettet, at han tit havde bandet over at skulle kopiere manusér, som folk havde lavet som bøger eller anden genial indpakning.

Kreativitet kan og er godt, men når man sender manus ind, så virker det ikke særlig godt. Det bedste i det her tilfælde er at bruge skrift størrelse 12, halvanden linje afstand og nummererede sider.

evt. kan man sætte manus ind i en transparent plastiklomme eller sætte den sammen i en plastikmappe.

Forlagene skriver ofte, at de gerne vil have brede sider til diverse noter. Jeg har blot ladet der være den plads i siderne, som word naturligt har, og indtil videre har jeg ikke hørt noget negativt om dette.

En vigtig sætning i det her, er at enkelhed er det bedste.

Følgebrev

Et følgebrev bør max fylde en A4 side.

Forlaget bruger følgebrevet til at få en ide om, hvad det er for et manus, de sidder med.

derfor bør det indeholde;

En kort præsentation af dig. Hvor gammel er du? Hvad laver du til daglig? Og hvad vil du med din historie?

Genre, hvilken genre er din historie? Giv et kort referat af historien, kogt ned til nogle få linjer.

Kontaktoplysninger, mail, telefon og adresse.

Det rette forlag

Der findes mange forlag, så det kan være svært at finde ud af, hvem skal sende sin dyrebare historie til. Jeg kan stadig huske første gang, jeg skulle sende min historie af sted til et forlag. Der var to postkasser, og jeg brugte faktisk et stykke tid på at beslutte mig for, hvilken en af dem, jeg skulle lægge det dyrebare brev i!

En underlig ting at gøre, men ja, jeg overvejede faktisk, om der var mere held ved den ene eller den anden.

Men når du står for at skulle sende din historie indtil et forlag, så undersøg hvilke forlag, der udgiver din genre. Hvis du skrive fantasy, så gå eks. på biblioteket eller i bog og ide. Find rækken med fantasy, og undersøg hvilke forlag, der har udgivet de forskellige bøger.

Find deres hjemmesider og læs grundigt, hvordan de vil have manus tilsendt. Skal det være i papir eller elektronisk. Hvilke retningslinjer har det udvalgte forlag. Jeg var ikke grundig nok første gang, og blev skarpt kritiseret, fordi jeg ikke fulgte reglen for brug af de tre prikker efter en sætning. Det blev der lagt meget vægt på, så undersøg dette nøje.

På langt de fleste forlags hjemmesider finder du disse oplysninger under kontakt.

Feedback fra forlagene

Det kan være meget svært at få feedback fra forlagene, hvis man har fået afvist sit manus. Det kan være svært at få noget ud af et standart brev, der kun fortæller, at ens historie ikke lige ramte det, som forlaget søgte.

Jeg har fået lidt ud af selv at være opsøgende. Jeg fik nogle brudstykker af information omkring mit manus, som jeg så kunne arbejde videre med. Et forlag gav mig en hel A4 side med konstruktiv kritik. Der var flere ting, som jeg var lige ved at få galt i halsen, senere har jeg måtte erfare, at forlaget havde ret. Jeg fik en del at arbejde med, så det endte faktisk med at være rart at få så uddybet et afslag.

At vente på forlagenes reaktion

Det er nok det mest vanskelige, når man har erkendt sine ambitioner. Hver eneste gang man tjekker mail eller postkassen, så føles det næsten befriende, at der ikke ligger en mail eller et brev fra forlaget. Så længe der ikke er svar, så er der stadig håb. Hvert eneste afslag ødelægger håbet om at få historien udgivet. Samtidig er det lidt som at have en sten i skoen at have sin historie ude og ikke hører nyt. Det ligger hele tiden og gnaver, selv når man ikke direkte tænker på det.

- Afslag er en del af ambitionen. Det er derfor vigtigt at have forholdt sig til sin skrivning, fordi det også hjælper en med at håndtere de afslag, der måtte komme.

- Afslag kan godt for en tid give en skriveblokering. Ofte fordi man bruger meget energi på at tænke negative tanker, især hvis der i forvejen ligger en stak afslag, eller man har fået nogle hårde ord med på vejen.

Fortvivl ikke, skriveglæden skal nok overvinde skriveblokeringen, der oftest er skabt af de skuffede ambitioner. På den anden side, så tag dig også tid til at komme igennem skuffelserne. Nogle gange hjælper det at tude, smide med nogle urtepotter (pas på med ikke at ramme nogen), og har du fået et par negative ord med på vejen, så blev tosset på forlaget en kort overgang.

Når denne fase så er overstået, så kig igen på afslaget. Læs det igennem og tag de negativt lydende kommentarer til dig som konstruktiv kritik. Det er enormt svært, men her kan du indlede et samarbejde med dine ambitioner. For i konstruktiv kritik ligger der udvikling, og du vil blive bedre til at skrive, hvilket igen vil øge dine chancer for at komme igennem nåleøjet næste gang.

papir, manuskript, pakke, pakning, forfatter

Praktisk måde at pakke manus

Tag dit manus og bøj et stykke papir omkring det.

manus, manuskript, forfatter, papir

På den måde er det let at få manus ned i konvelutten uden at bukke hjørnerne.

papir, forfatter, manus, manuskript, at pakke

Når manus er helt ned, kan du let hive papiret ud, og der er ingen bukkede hjørner. Manskripter vejer ofte en del, derfor bruger jeg forede konvelutter fra posthuset.

Jeg sætter også altid et ekstra stykke tape på for at sikre, at indholdet ikke ryger ud, fordi limen måske ikke holder.