Jeg hedder Camilla Wandahl, er født i 1986, uddannet folkeskolelærer og forfatter til bøgerne Hjerte i vente, Så fandens forelsket, Et blodigt spil samt Veninder for altid-serien - med flere bøger på vej.
Blog: http://www.camillawandahl.blogspot.com
Hjemmeside: http://www.camillawandahl.wordpress.com
- Hvordan redigerer du dine historier, får du hjælp til det, eller har du selv lært håndværket?
Jeg skriver som regel mine bøger rigtig hurtigt, så det der tager lang tid for mig, er gennemskrivningerne. Når 1. udkast er færdigt, sender jeg det til min redaktør, som giver mig forslag til forbedringer, og så retter jeg det i gennem, ofte flere gange. I løbet af skriveprocessen bruger jeg også gerne skrivekolleger til respons på teksten.
- Hvornår begyndte du at skrive, og var du åben omkring det, eller holdt du det for dig selv, indtil du f. eks. var udgivet?
Jeg har skrevet historier siden jeg var barn, og jeg viste dem gerne til min familie, de af mine venner, der også kunne lide at skrive og min lærer. Min første længere historie handlede om en dreng, der fandt en ufo i sin baghave.
- Hvordan reagerede dine omgivelser på, at du gerne ville skrive, var de støttende, fordømmende, ligeglade, fandt de det underligt eller var det i orden, at du gerne ville forfølge dine drømme?
Jeg synes, at alle har været positive og hjælpsomme:)
- Hvordan er din arbejdsrutine, er du systematisk, holder en lige linje, arbejder i et vist antal timer for så at holde pause, eller arbejder du, når inspirationen rammer dig?
Jeg kan rigtig godt lide at skrive intensivt i 20minuttersintervaller. Derefter holder jeg en pause, og så skriver jeg 20 minutter igen. På denne måde har jeg opdaget, at jeg hurtigst får skrevet en hel masse tekst - som jeg så kan rette til og slette i bagefter!
- Skriver du fra start til slut, eller springer du fra den ene scene til den anden, for derefter at binde det hele sammen?
Som regel skriver jeg fra start til slut, men jeg har faktisk lige skrevet 1. udkast til en bog, hvor jeg sprang rundt i handlingen:)
- Hvordan var det, da din første bog kom på gaden, og hvordan var det med bog nr. 2?
Det var rigtig spændende. Jeg var meget glad og spændt på, hvordan den ville blive taget i mod, men heldigvis var anmeldelserne meget positive. Jeg var også spændt med bog to - og det er jeg stadig, når jeg skal udgive en ny bog.
- Hvordan prioriterer du hverdagen og skrivningen, hvordan får du det til at hænge sammen?
Jeg skriver helst om morgenen eller formiddagen, men det er lidt forskelligt.
- Har du fået gode råd af andre undervejs, søgt hjælp og støtte på f.eks. nettet?
Jeg har haft rigtig meget glæde af foreningen Håbefulde Unge Forfattere http://www.huf.dk - en forening for unge, der kan lide at skrive og gerne vil være forfattere. Den vil jeg gerne anbefale til andre skriveglade unge. Desuden har jeg taget på en del skrivekurser gennem årene, det synes jeg også er spændende og lærerigt.
- Har du et specielt arbejdsrum/sted eller skriver du i stuen, på en cafe eller biblioteket?
Jeg kan skrive de fleste steder, men sidder ofte ved mit skrivebord derhjemme.
- Hvad synes du om bøger, der handler om at skrive, har du nogensinde selv læst en?
Jeg har læst mange bøger om at skrive. Jeg synes, det er lærerigt at læse om, hvad andre tænker om skrivefaget.
- Hvilket forhold har du til dine personer, vandrer de rundt i stuen sammen med dig, eller foregår det mere på et tankemæssigt plan? Hvordan kommer du på dem?
Jeg tænker rigtig meget på personerne, mens jeg skriver om dem. Hvordan de er, hvordan de snakker, hvad de tænker på. Som regel dukker deres personlighed op, mens jeg skriver om dem.
- Hvor finder du din inspiration og research, informationssøger du på Google, eller læser du fagbøger, opsøger du relevante mennesker, som måske arbejder med det, som du gerne vil vide noget om?
Som regel finder jeg bare på, men hvis jeg har brug for viden om et bestemt emne, ringer jeg til relevante mennesker eller bruger internettet til at søge. Jeg har fx snakket med en træner på et håndboldhold i forbindelse med Veninder for altid 3 og en skovfoged i forbindelse med Veninder for altid 4.
- Hvordan er det at arbejde sammen med forlagene, både da du var novice inden for skrivefaget og nu? Er der noget, som det er godt at overveje, når man er ny, og når man er etableret som forfatter?
Jeg har et rigtig godt samarbejde med mit forlag og er meget glad for min redaktør. Hvis jeg skal komme med et råd til nye forfattere, der leder efter et forlag, så er det at sætte sig ind i, hvilke forlag, der er relevante for ens bog. Spørg folk, undersøg på internettet eller ring til forlaget. Det er ærgerligt fx at sende en fantasybog til et forlag, der aldrig udgiver fantasy.
- Hvordan tager du noter? Har du altid en notesbog i tasken, en diktafon, bruger du mobiltelefonen. sniger du dig lige væk, hvis der dukker noget op, som du bare skal have griflet ned, eller kan du holde det hele i hovedet?
Hvis jeg får en god ide til en historie, sender jeg den til mig selv som en sms og gemmer den på min mobil.
- Hvilke bøger/genre læser du selv. Er du mest til din egen genre, og fortrækker derfor også den som frivillig afslapningslæsning, eller er der også andre genre, som du er fan af?
Jeg læser mest bøger for børn og unge og både fantasy og realisme. Men engang i mellem læser jeg da også voksenbøger.
- Har du en yndlingsbog, og hvorfor har du lige netop valgt den? Er det historien, skrivemåden, persongalleriet eller noget helt tredje?
The Hunger Games er en af de bøger, jeg har har læst for nyligt, som jeg har været mest fanget af. Den har rigtig gode cliffhangere - svær atlægge fra sig og et spændende plot.